Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Marchwianka z lanymi kluskami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Lekka zupa z dużą ilością marchewki i z kluseczkami

Marchwianka z lanymi kluskami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marchwianka z lanymi kluskami

 

 

Sposób przygotowania:

Marchwianka z lanymi kluskami
Marchew obrać, umyć i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej.Por oczyścić, przekroić na pół i pokroić w cienkie paseczki. Do garnka wrzucić marchewkę, por, dodać masło, liść laurowy, ziele, pieprz, sól i jałowiec. Zalać wodą i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 10 minut pod przykryciem. W międzyczasie przygotować kluski: jajka zmiksować z wodą i mąką na gęste ciasto. Wlewać na osolony wrzątek (wolę gotować lane kluski osobno), gdy woda ponownie zawsze gotować minutę i odcedzić. Zupę rozlać do talerzy z nałożonymi kluseczkami i podawać
Marchwianka z lanymi kluskami
Marchew obrać, umyć i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej.
Marchwianka z lanymi kluskami
Por oczyścić, przekroić na pół i pokroić w cienkie paseczki.
Marchwianka z lanymi kluskami
Do garnka wrzucić marchewkę, por, dodać masło, liść laurowy, ziele, pieprz, sól i jałowiec. Zalać wodą i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 10 minut pod przykryciem.
Marchwianka z lanymi kluskami
W międzyczasie przygotować kluski: jajka zmiksować z wodą i mąką na gęste ciasto