Sposób przygotowania:
Keks z gwiazdką
Żurawinę i posiekane śliwki zalać na noc rumem. Najpierw należy przygotować ciasto, które będzie gwiazdką. Masło, cukier, wodę i kakao umieścić w garnku i podgrzewać na małym ogniu. Włożyć czekoladę i wszystko rozpuścić. Wystudzić i dodawać po jajku, zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać na formę (25x21) piec w temperaturze 180*C przez ok 20 min. do suchego patyczka. Ciasto będzie niskie. Z wystudzonego ciasta za pomocą foremki wyciąć gwiazdki. KEKS: składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, kolejne po rozmiksowaniu poprzedniego. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wsypywać na przemian z mlekiem. Na koniec dodać wszystkie bakalie łącznie z alkoholem w którym się moczyły. Wylać odrobinę ciasta na dno foremki(11x22) ułożyć gwiazdki jedną przy drugiej, dobrze dociskając. Wyłożyć resztę ciasta. Piec w temperaturze 180*C przez ok 50minut. Wystudzony keks polać polewą czekoladową lub lukrem. Smacznego!