dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Marchwiowy metrowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Ciasto z dodatkiem marchewki, przełożone kremem do tortu i oblane czekoladą. Smaczne i proste w przygotowaniu.

Marchwiowy metrowiec Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Marchwiowy metrowiec

 

  • 2 szkl startej marchewki
  • 2 szkl mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 jajka
  • 1 szkl cukru
  • 1 1/3 szkl oleju
  • szczypta soli
  • krem do tortu + mleko
  • 1 tabliczka gorzka czekolada
  • 1/3 szkl mleka

 

Sposób przygotowania:

Marchwiowy metrowiec
Jajka ucieramy z cukrem na pulchną masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą, startą marchewkę, olej. Dokładnie mieszamy. ciasto wykładamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach. Studzimy. Krem sporządzamy według przepisu na opakowaniu. Kroimy w średniej grubości plastry. Każdy plasterek smarujemy kremem i przyciskamy do siebie. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy mleko i podgrzewamy mieszając do powstania jednolitej polewy. Czekoladą oblewamy ciasto. Studzimy. Smacznego!
Marchwiowy metrowiec
Do utartych jajek dodajemy suche składniki.
Marchwiowy metrowiec
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
Marchwiowy metrowiec
Upieczone ciasto przekładamy kremem tortowym.