dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Marlenka - miodowe ciasto

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moja wersja Marlenki. W tym przepisie ciasto łatwo rozprowadza się na blaszce. Ciasto to składa się z cienkich piernikowych blatów przekładanych kajmakową masą. Najlepsze jest na drugi a nawet trzeci dzień.

Marlenka - miodowe ciasto

Składniki:

Marlenka - miodowe ciasto

ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 120 g miękkiego masła
  • 150 g płynnego miodu
  • 50 g cukru pudru
  • 1 lekko zaokrąglona łyżeczka sody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

masa

  • 1 puszka masy kajmakowej (ok. 400 g)
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 450 ml mleka
  • ok. 8 kostek gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Marlenka - miodowe ciasto
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, miód, cukier puder, sodę, sok z cytryny, jajka i przyprawę do piernika. Wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 5 równych części (po ok. 185 g każda). Każdą z nich równomiernie rozłożyć na dno prostokątnej formy o wymiarach 33x21 cm (będzie bardzo cienko), wyrównać małym wałeczkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 9 minut.

Budyń ugotować na mleku. Ostudzić.

Do miski wyłożyć masło, powoli dodawać kajmak cały czas przy tym miksując. Następnie powoli wkręcić ostudzony budyń. Gdyby zdarzyło się że masa się zważy w trakcie jej robienia, wystarczy do osobnej miski dać ok. 40-50 g masła i z powrotem powoli dodawać zważoną masę.

Gotową masę podzielić na 5 równych części. Przekładać blaty ciasta.

Na ostatnią warstwę masy na wierzchu ciasta rozsypać startą czekoladę.

Gotową Marlenkę odstawić na co najmniej 24 godziny.