Sposób przygotowania:
Miodownik świąteczny - Cicha nocSposób przygotowania
Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce ok 2 godz. Podzielić na 3 części i rozwałkować na placki wielkości foremki. Pieczenie placków ok 20 min -- 180 stopni.
Na mleku ugotować kaszę. Masło utrzeć z dodatkiem cukru pudru. Stopniowo dodawać wystudzoną kaszkę i dobrze ucierać. Dodać również sok z cytryny.
Składanie ciasta :
Pierwszy placek posmarować powidłami i na powidła wyłożyć połowę masy grysikowej. Drugi placek posmarować od spodu powidłami i z wierzchu. Położyć na masie grysikowej i docisnąć do masy . Wyłożyć pozostały grysik. Trzeci placek posmarować powidłami od spodu i docisnąć do masy. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i pozostawić tak na ok 2 dni.
Zrobić polewę do ciasta. W rondelku rozpuścić masło . Dodać cukier , wodę i kakao. Podgrzewać i mieszać , aż do momentu połączenia się składników.
Wyjąć ciasto z folii i polać polewą czekoladową. Udekorować wg uznania. Można zrobić np. rysunek lukrem ( białko wymieszane z cukrem pudrem ).
Wesołych Świąt i smacznego.
Beatris
Jagodowa
ewaeu
Bardzo dziękuję za miłe słowa. Pozdrawiam....:)
ewaeu
Jest mi bardzo miło, dziękuję. Pozdrawiam....:)
ajrinwu
ewaeu
Miło mi , dziękuję....:)