Sposób przygotowania:
Miodownik z masą i orzechami1
Do miski dajemy miękkie masło lub margarynę ,dodajemy cukier puder,wbijamy jajko i żółtko ,miód,śmietanę mieszamy z sodą wlewamy do mąki wyrabiamy ciasto.
2
Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części.
Ciasto wałkujemy wykładamy na blachę 25/40 cm wyłożoną papierem i posypujemy połową orzechów włoskich i migdałami.
Ciasto można lekko przewałkować aby orzechy wcisnąć w ciasto.
Pieczemy oddzielnie każdy placek 175 st około 10 minut.
3
Wkładka makowa
Ubijamy białka z cukrem do ubitych białek wlewamy żółtka jeszcze chwilę ubijamy. Do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki z proszkiem imak.
Mieszamy.
Pieczemy na papierze około 20 minut 175 st
4
Gotujemy kaszę mannę z cukrem.
5
Ucieramy do białości masło lub margarynę dodajemy po łyżce zimnej kaszki.
6
Składanie placków
Kładziemy pierwszy placek smarujemy dżemem z czarnej porzeczki wykładamy połowę kremu nakrywamy blatem makowym.
Który też smarujemy dżemem z porzeczki
7
Na dżem wykładamy pozostały krem można posypać garść rodzynek które trzeba wcisnąć trochę w krem.
Na górę kładziemy drugi placek miodowy.
Placek na górze można udekorować polewą czekoladową ...
POLECAM!!!
gusia1000