haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Tort Schwrzwaldzki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rumowo - kawowe ciasto z orzechami, przełożone wiśniową frużeliną i aksamitnym serowym kremem - każdy kęs tego ciasta pozostawia w ustach niebiański smak. Nie wyobrażam sobie lepszego ciasta na święta! Wesołych Świąt!

Tort Schwrzwaldzki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort Schwrzwaldzki

Na ciasto

  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki rumu
  • 50 g potłuczonych drobno orzechów włoskich

Na krem

  • 150 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 350 g serka homogenizowanego
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

 

  • 1 puszka lub słoik frużeliny wiśniowej lub kisiel zrobiony z wiśni.

Sposób przygotowania:

Tort Schwrzwaldzki
Ciasto rumowo-kawowe:

Miękkie masło dobrze zmiksuj i dodawaj stale mieszając cukier, cukier waniliowy i jajka. Proszek do pieczenia zmieszaj z mąką i dodaj do powstałej masy, a następnie wszystkie pozostałe składniki: kawę, orzechy, kakao, cynamon i rum.

Formę 18 cm wysmaruj olejem, przełóż ciasto i piecz w nagrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku do suchego patyczka, około 45 minut.

Ostudzone ciasto przekrój na dwa placki.



Krem:

Miękkie masło zmiksuj, potem stopniowo dodawaj cukier puder i kiedy cały połączy się z masłem również partiami dodawaj serek homo i olejek migdałowy.



Na pierwszy blat wyłóż krem, na to wiśniowa frużeline, przykryj drugim blatem, górę i boki pokryj resztą kremu i udekoruj.

Włóż na dwie godziny do lodówki.



Pokochasz ten tort!!!
Tort Schwrzwaldzki
Od dawna casto Schwarzwaldzkie kojarzyło się ze świętami Bożego Narodzenia.
Tort Schwrzwaldzki
Miksujemy wszystkie składniki i dodajemy rozbite orzechy i rum.
Tort Schwrzwaldzki
Ostudzone ciasto przekrawamy na dwa równe blaty.
Tort Schwrzwaldzki
Na dolny blat wykladamy krem serowy i frużelinę.