Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1272]

Markizy piernikowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Markizy piernikowe- ciasteczka są szybkie i łatwe do przygotowania. Każdemu będą smakować. Polecam!!!

Markizy piernikowe

Składniki:

Markizy piernikowe

Ciasto

  • 2 szklanki mąki,
  • 100 g masła,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1,5 łyżki miodu płynnego,
  • 1,5 łyżki przyprawy korzennej,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,

Masa

  • 1 szklanka mleka,
  • 6 łyżek kaszy manny,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 100 g masła,

Dodatkowo

  • ½ szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżka wody.

Sposób przygotowania:

Markizy piernikowe
1. Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję cukry, jajko, miód, przyprawę korzenną oraz sodę. Zagniatam ciasto.

2. Przygotowanie ciasto rozwałkowuję na grubość 3mm. Foremkami o dowolnym kształcie wykrawam w cieście ciasteczka. Ciastka układam na blaszce i piekę około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

3. Masa: Mleko zagotowuję razem z cukrem waniliowym. Stopniowo wsypuję kaszę mannę. Cały czas mieszając kaszkę gotuję 3 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję kaszę mannę. Ucieram.

4. Połowę ciasteczek smaruję masą i sklejam z ciasteczkami bez masy.

5. Cukier puder ucieram razem z wodą na jednolitą masę. Przygotowane markizy zanurzam z jednej strony w lukrze. Odstawiam do stwardnięcia.

Tagi:

ciastka