Nika53

Nika53

Starszy Kucharz
[Przepisów: 66]

Książka Kucharska: Smaczne przetwory domowe

Marmolada agrestowa twarda

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis z książki Artura Jabłońskiego Smaczne Przetwory Domowe

Marmolada agrestowa twarda

Składniki:

Marmolada agrestowa twarda

 

  • 70 dag przecieru z jabłek,
  • 70 dag przecieru z agrestu,
  • 80 dag cukru

Sposób przygotowania:

Marmolada agrestowa twarda
Na początek należy przeciery połączyć w szerokim rondlu i przez kilka minut gotować na dość mocnym ogniu, następnie stopniowo ogień zmniejszać, powoli doprowadzając przecier do zagęszczania poprzez odpa- rowanie wody. Ogółem powinno odparować ok. dwóch szklanek wody. Pod koniec zagęszczania dodać cukier, przecier wymieszać i ogrzewać na małym ogniu, mie- szając od czasu do czasu. Po dodaniu cukru czas goto- wania powinien wynosić ok. 20 minut i wówczas marmolada powinna być już gotowa. Gotową marmo- ladę umieszczamy w wygotowanych, gorących sło- ikach, natychmiast je zamykając. Słoiki z marmoladą przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu.