Sposób przygotowania:
Marmurkowa babka cytrynowa
Białka oddzielamy od żółtek. Cytrynę dokładnie szorujemy. Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok. Olej miksujemy z wodą, cukrem pudrem oraz skórką i sokiem z cytryny. Dodajemy po jednym żółtku i dokładnie miksujemy. Następnie wsypujemy po troszeczku mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Delikatnie miksujemy. Białka z cukrem waniliowym ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy kakao. Mieszamy. Na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą foremkę na babkę przelewamy warstwowo przygotowane ciasto (raz wlawamy jasne ciasto, raz ciemne). Pieczemy około 55 minut w temp. 180 stopni.