Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Marmurkowa babka cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszna babka marmurkowa z nutką cytryny, idealny deser do porannej kawy lub herbatki. Polecam gorąco!

Marmurkowa babka cytrynowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marmurkowa babka cytrynowa

 

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 cytryna
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Marmurkowa babka cytrynowa
Białka oddzielamy od żółtek. Cytrynę dokładnie szorujemy. Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok. Olej miksujemy z wodą, cukrem pudrem oraz skórką i sokiem z cytryny. Dodajemy po jednym żółtku i dokładnie miksujemy. Następnie wsypujemy po troszeczku mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Delikatnie miksujemy. Białka z cukrem waniliowym ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy kakao. Mieszamy. Na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą foremkę na babkę przelewamy warstwowo przygotowane ciasto (raz wlawamy jasne ciasto, raz ciemne). Pieczemy około 55 minut w temp. 180 stopni.
Marmurkowa babka cytrynowa
Olej miksujemy z wodą, cukrem pudrem oraz skórką i sokiem z cytryny. Dodajemy po jednym żółtku i dokładnie miksujemy. Następnie wsypujemy po troszeczku mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Delikatnie miksujemy.
Marmurkowa babka cytrynowa
Białka z cukrem waniliowym ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką.
Marmurkowa babka cytrynowa
Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy kakao. Mieszamy.
Marmurkowa babka cytrynowa
Na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą foremkę na babkę przelewamy warstwowo przygotowane ciasto (raz wlawamy jasne ciasto, raz ciemne). Pieczemy około 55 minut w temp. 180 stopni.