zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Książka Kucharska: Niezła babka, czyli wielkanocne baby!

Marmurkowa babka z lukrem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Pyszna, kolorowa babka w sam raz na Święta

Marmurkowa babka z lukrem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marmurkowa babka z lukrem

 

  • 3 jajka wiejskie
  • 200 g cukru
  • 1 op cukru waniliowego z prawdziwą wanilią ( 10 g )
  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 125 ml wody
  • 125 ml oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki maki pszennej typ 500
  • Lukier :
  • 3 łyżki czubate łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • odrobina żółtego barwnika spożywczego

Sposób przygotowania:

Marmurkowa babka z lukrem
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Tortownicę z kominkiem o średnicy 22 cm wysmarować margaryną i wysypać mąką. Jajka ubić na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych jajek wlać wodę i olej i dalej miksować. W trakcie ubijania dodawać porcjami mąkę i dokładnie połączyć. Gotowe ciasto podzielić na w miarę równe dwie części. Do jednej dodać kakao a do drugiej mąkę i wymieszać obie masy. Masy nakładać łyżką na przemian dookoła kominka. W ten sposób powstaną fajne wzorki. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Babkę po upieczeniu wyjąć z formy i położyć na talerzu do góry dnem. W czasie gdy babka stygnie dokładnie wymieszać składniki lukru i dekoracyjnie polać nim babkę.
Marmurkowa babka z lukrem
mikserem wyrobić ciasto a potem podzielić je na dwie części i dodac kakao oraz mąkę
Marmurkowa babka z lukrem
za pomocą łyżki kłaść ciasto na przemian
Marmurkowa babka z lukrem
babkę piec 40 minut w 180 stopniach a potem ją wyjąć z formy
Marmurkowa babka z lukrem
babkę po wystudzeniu polać przygotowanym lukrem

Tagi:

jajko jajka mak