Sposób przygotowania:
Marynata z czerwonej kapusty
Kapustę oczyścić i drobno poszatkować. Jabłka umyć, obrać
i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora opłukać i pokroić w krążki. Wszystko razem wymieszać i włożyć do słoiczków. Ugotować wodę, dodać sól, cukier, goździki, i kwasek cytrynowy. Gorącą zalewą zalać kapustę w słoikach, zakręcić dokładnie i pasteryzować 20 minut. Przechowywać w chłodnym miejscu
i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora opłukać i pokroić w krążki. Wszystko razem wymieszać i włożyć do słoiczków. Ugotować wodę, dodać sól, cukier, goździki, i kwasek cytrynowy. Gorącą zalewą zalać kapustę w słoikach, zakręcić dokładnie i pasteryzować 20 minut. Przechowywać w chłodnym miejscu