Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Marynata z czerwonej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kapustę marynowana podawać jako dodatek do drugiego dania.

Marynata z czerwonej kapusty

Składniki:

Marynata z czerwonej kapusty

 

  • 1 kg czerwonej kapusty
  • 30 dag kwaśnych jabłek
  • por
  • łyżka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 3 goździki
  • łyżka kwasku cytrynowego
  • szczypta nasion kopru

Sposób przygotowania:

Marynata z czerwonej kapusty
Kapustę oczyścić i drobno poszatkować. Jabłka umyć, obrać
i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora opłukać i pokroić w krążki. Wszystko razem wymieszać i włożyć do słoiczków. Ugotować wodę, dodać sól, cukier, goździki, i kwasek cytrynowy. Gorącą zalewą zalać kapustę w słoikach, zakręcić dokładnie i pasteryzować 20 minut. Przechowywać w chłodnym miejscu