Sposób przygotowania:
Marynowane gruszki
Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne (gdy gruszki są niewielkie można pozostawić je całe).
Owoce krótko obgotowujemy w wodzie z dodatkiem kwasu cytrynowego (aby nie ściemniały). Następnie do słoików wkładamy owoce, kilka ziarenek pieprzu (ok 3-4), ziela angielskiego, parę goździków, kawałek cynamonu. Przygotować zalewę, zagotować, gorącą wlewać do słoików z gruszkami i pasteryzować ok 30 min.
Owoce krótko obgotowujemy w wodzie z dodatkiem kwasu cytrynowego (aby nie ściemniały). Następnie do słoików wkładamy owoce, kilka ziarenek pieprzu (ok 3-4), ziela angielskiego, parę goździków, kawałek cynamonu. Przygotować zalewę, zagotować, gorącą wlewać do słoików z gruszkami i pasteryzować ok 30 min.