Sposób przygotowania:
Marynowane kurki
Kurki (najlepiej małe) oczyścić, umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą, zagotować. Gotować ok. 10-15 minut, następnie odcedzić. Do każdego słoiczka włożyć po trochu gorczycy, ziela angielskiego i po kawałku liścia laurowego (użyłam słoiczków 200 ml, ale można użyć większych). Do słoiczków rozłożyć pół pokrojonej w piórka cebuli. Nałożyć podgotowane grzyby. Na wierzchu rozłożyć resztę pokrojonej w piórka cebuli. 3 szklanki wody zagotować z octem, cukrem i solą. Zalewą zalać grzybki. Trochę zalewy mi zostało, przelałam ją do słoika i odłożyłam do lodówki do wykorzystania następnym razem. Brzegi słoiczków wytrzeć do sucha i mocno zakręcić. Pasteryzować w garnku z wodą ok. 15-20 minut. Przechowywać w chłodnym miejscu.