misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe przetwory

Marynowane kurki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne marynowane kurki. Doskonały dodatek do sałatek oraz wędlin i pieczywa. Najlepszy sposób na wspomnienie lata zimową porą.

Marynowane kurki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marynowane kurki

 

 

Sposób przygotowania:

Marynowane kurki
Kurki jeśli są prosto z lasu należy oczyścić z dużych zanieczyszczeń typu igły i liście.

Następnie do dużego naczynia bądź wyczyszczonej komory w zlewie nalewamy gorącą wodę. Dodajemy do niej kilka łyżek soli i wrzucamy do wody kurki. Pędzelkiem czyścimy je z drobnych zanieczyszczeń.

Tak przygotowane i czyste kurki wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy przez około 10 minut. Nastąpienie odcedzamy je i przelewamy zimną wodą.

Kurki wkładamy do słoika, do którego dajemy po łyżeczce gorczycy, dwa ziela angielskie i po jednym liściu laurowym. Całość zalewamy gorącą zalewą.

Zalewa:

Wodę , cukier, sól i ocet zagotowujemy. Gotową zalewą zalewamy kurki i szczelnie zakręcamy słoiki.

Pasteryzujemy przez 20 minut i odstawiamy do góry dnem, aż do całkowitego ostygnięcia.
Marynowane kurki
Czyste kurki wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy przez około 10 minut
Marynowane kurki
Wodę cukier sól morską i ocet zagotowujemy.
Marynowane kurki
Gotową zalewą zalewamy kurki i szczelnie zakręcamy słoiki.
Marynowane kurki
Pasteryzujemy przez 20 minut i odstawiamy do góry dnem aż do całkowitego ostygnięcia

Tagi:

kurki grzyby