Sposób przygotowania:
Marynowane maślaczki z goździkami
Grzyby przebieramy - odrzucamy te robaczywe i stare, a zdrowe obieramy ze skórki i starannie płuczemy pod bieżącą wodą. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy kwasek cytrynowy i sól i gotujemy. Do gotującej się wody wkładamy maślaczki i gotujemy aż opadną na dno czyli ok 15-20 minut. W drugim garnku przygotowujemy i zagotowujemy marynatę. W międzyczasie do każdego słoiczka na grzyby wkładamy 2-3 goździki, listek laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu i pół łyżeczki pieprzu. Gdy maślaki nam się ugotują odcedzamy je na durszlaku i gorące wkładamy do słoiczków do 2/3 wysokości. Następnie grzybki zalewamy gorącą marynatą, zakręcamy mocno i odstawiamy pod kocyk denkiem do góry. Pozostawiamy je do całkowitego ostygnięcia - najlepiej na całą noc. Maślaczki podaję jako zakąskę do alkoholu albo przystawkę. Smacznego!