-Natka-

-Natka-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Książka Kucharska: Przepisy z grzybami leśnymi

Marynowane maślaczki z goździkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Maślaczki dzięki dodatkowi goździków są bardzo aromatyczne i mają niezwykły smak. Te grzybki są bardzo lubiane przez moich znajomych. :)

Marynowane maślaczki z goździkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marynowane maślaczki z goździkami

 

Sposób przygotowania:

Marynowane maślaczki z goździkami
Grzyby przebieramy - odrzucamy te robaczywe i stare, a zdrowe obieramy ze skórki i starannie płuczemy pod bieżącą wodą. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy kwasek cytrynowy i sól i gotujemy. Do gotującej się wody wkładamy maślaczki i gotujemy aż opadną na dno czyli ok 15-20 minut. W drugim garnku przygotowujemy i zagotowujemy marynatę. W międzyczasie do każdego słoiczka na grzyby wkładamy 2-3 goździki, listek laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu i pół łyżeczki pieprzu. Gdy maślaki nam się ugotują odcedzamy je na durszlaku i gorące wkładamy do słoiczków do 2/3 wysokości. Następnie grzybki zalewamy gorącą marynatą, zakręcamy mocno i odstawiamy pod kocyk denkiem do góry. Pozostawiamy je do całkowitego ostygnięcia - najlepiej na całą noc. Maślaczki podaję jako zakąskę do alkoholu albo przystawkę. Smacznego!
Marynowane maślaczki z goździkami
Grzybki przebieramy, obieramy ze skórki i starannie płuczemy pod wodą.
Marynowane maślaczki z goździkami
Gotujemy je w wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego i soli ok 15minut.
Marynowane maślaczki z goździkami
Do wyparzonych słoiczków wkładamy przyprawy, a następnie gorące maślaczki.
Marynowane maślaczki z goździkami
Grzybki zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy i odstawiamy pod kocyk denkiem do góry.

Tagi:

przyprawy