aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Marynowane opieńki.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne marynowane opieńki...

Marynowane opieńki. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Marynowane opieńki.

 

Sposób przygotowania:

Marynowane opieńki.
Opieńki obieramy i dokładnie myjemy pod zimną wodą.Odcinamy ogonki, marynuje się tylko kapelusze. Następnie gotujemy w osolonej wodzie kapelusze opieńków około 5- 7 minut od momentu zagotowania wody. Następnie w drugim garnku przygotowujemy zalewę z wody i przypraw- gotujemy około 5 minut, kolejno dolewamy ocet i słodzimy. Kapelusze układamy w słoikach do 3/4 objętości. Zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy słoiki. Następnie pasteryzujemy około 10 minut.
Marynowane opieńki.
Odcinamy nóżki od opieńków i dokładnie czyścimy....
Marynowane opieńki.
Kapelusze gotujemy w osolonej wodzie około 5-7 minut
Marynowane opieńki.
Z przypraw, cukru , wody i octu przygotowujemy zalewę