zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Marynowane podgrzybki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne grzybki w occie na zimę

Marynowane podgrzybki

Składniki:

Marynowane podgrzybki

 

 

Sposób przygotowania:

Marynowane podgrzybki
Cebulę i marchewkę obrać, umyć i pokroić na kawałki.
Do garnka wlać wodę, ocet, dodać marchew i cebulę, gorczycę, pieprz, liście laurowe i cukier.
Zalewę zagotować i gotować około 2-3 minuty.
Posolić do smaku.
Grzyby oczyścić, odciąć kapelusze, nóżki zostawić do suszenia, pokroić wg uznania i dokładnie wypłukać w osolonej wodzie.
Wrzucić je do garnka, zalać wodą i podgotować około 10 minut zbierając powstałą pianę.
Podgotowane grzyby odcedzić, ostudzić i napełnić nimi umyte i wyparzone wcześniej słoiki.
Grzyby zalać zalewą, zakręcić słoiki zakrętkami.
Słoiki z grzybami pasteryzować około 20 minut od zagotowania wody.