Sposób przygotowania:
marynowane podgrzybki
Grzybki blanszujemy- gotujemy z cebula ok 10 min , a nastepnie chlodzimy je zimna woda. W innym garnku robimy zalewe z 2 szklanek wody, jednej szklanki octu, liscia lauroweg, ziela angielskiego, pieprzu, 2 lyzek soli i 4 lyzek cukru, gotujemy ok 15 min. Grzybki zblanszowane wkladamy do solikow wraz z cebula i zalewamy goracym wywarem. Sloik gotujemy jeszcze odwrocony do gory dekielkiem ok 10-15 min w garnku z woda.
Pyza
aginaa
Pyza ja zawsze tak robie i wszyscy u mnie w rodzinie tak robia, zeby miec pewnosc, ze sloik na pewno jest zamkniety :) tak samo jak na zime robi sie rozne przetrwory, np. powidla, tez zawsze gotuje odwrocone do gory sloiczki, a jak na gorze powstanie taka kropelka to znaczy, ze sloik jest szczelnie zamkniety :) a ty jak zamykasz sloiki?