Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Marynowane polędwiczki z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczny, prosty sposób na delikatne mięsko.

Marynowane polędwiczki z kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marynowane polędwiczki z kurczaka

 

  • 8 polędwiczek z kurczaka
  • 1/2 garści natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Marynowane polędwiczki z kurczaka
Natkę pietruszki posiekać i przełożyć do miski. Dodać do niej posiekany czosnek, miód, ocet, paprykę, kolendrę i sól. Wlać olej. Wszystko dokładnie wymieszać. Do marynaty włożyć polędwiczki z kurczaka i wymieszać tak, żeby marynata pokryła mięso w całości. Miskę z mięsem w marynacie przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie zamarynowane polędwiczki ułożyć w garnku do gotowania na parze. Garnek przykryć. Mięso gotować na parze ok. 15 minut.
Marynowane polędwiczki z kurczaka
Posiekana natka pietruszki przełożona do miski.
Marynowane polędwiczki z kurczaka
Pozostałe składniki marynaty dodane do natki pietruszki.
Marynowane polędwiczki z kurczaka
Polędwiczki z kurczaka dokładnie pokryte marynatą.
Marynowane polędwiczki z kurczaka
Zamarynowane mięso ułożone w garnku do gotowania na parze.