caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Marynowane pomidory

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Do sałatek, koreczków kanapek itp.

Marynowane pomidory

Składniki:

Marynowane pomidory

 

 

  • zalewa:
  • 1 szklanka octu
  • 4 szklanki wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Marynowane pomidory
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Ponakłuwać wykałaczką żeby nie pękały. Do słoików wkładać przygotowane pomidory, głązki bazylii i tymianku, ząbki czosnku, pieprz i ziarna kolendry (przed dodaniem polecam je rozgnieść - będą bardziej aromatyczne). Z pozostałych składników ugotować zalewę, gorącą napełnić słoiki i od razu zamknąć. Pasteryzować 5 minut. Pomidory są gotowe do użycia po upływie co najmniej 2 tygodni.
Ilość bazylii, czosnku itp. zależy od naszych upodobań.