agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Książka Kucharska: Domowe przetwory z warzyw

Marynowane pomidory z mozzarellą i bazyl

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przepyszna marynowana caprese, idealna jako przekąska.

Marynowane pomidory z mozzarellą i bazyl

Składniki:

Marynowane pomidory z mozzarellą i bazyl

 

  • skałdniki na 1 słoik:
  • pomidorki koktajlowe 300 g
  • mozzarella biała 150 g
  • bazylia świeża 1 garść
  • oliwa z oliwek 100 ml
  • czosnek 1 ząbek
  • sól morska 1 szczypta
  • pieprz 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Marynowane pomidory z mozzarellą i bazyl
Pomidorki umyć i osuszyć. Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić w większą kostkę. Połowę bazylii bardzo drobno posiekać, przełożyć do miseczki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek , sól morską oraz pieprz, zalać oliwą z oliwek i wymieszać. Do wyparzonego słoika wkładać pomidorki , mieszając z mozzarellą i pozostałą bazylią. Gdy słoik będzie pełny zalać przygotowaną marynatą. Mocno zakręcić i potrząsnąć kilkukrotnie słoikiem, aby marynata się przemieszała. Odstawić do lodówki - ja marynowałam 5 dni ale polecam potrzymać 2-3 dni dłużej. Smacznego:)