Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Marynowane Steki Wołowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Nie jestem specjalistą od steków - ale te przygotowane w najprostszy sposób, smakowały rewelacyjnie.

Marynowane Steki Wołowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Marynowane Steki Wołowe

 

  • 1 kg. wołowiny ( biodrówki )

 

  • SKŁADNIKI NA MARYNATĘ
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • tabasco
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego ( grubo zmielony )

 

Sposób przygotowania:

Marynowane Steki Wołowe
► Z mięsa wołowego wykroić siedem średniej wielkości plastrów. ► W naczyniu połączyć wszystkie składniki na marynatę, każdy plaster wołowiny obtoczyć w gotowej marynacie i szczelnie zamknąć, włożyć najlepiej na całą noc do lodówki, żeby wołowina nabrała aromatu. ► Przed smażeniem osączyć z nadmiaru marynaty, kłaść na gorącą patelnię ( uważać, by nie spalić marynaty i mięsa ), smażyć około 3 minut z kazdej strony, ale tylko raz przekręcając.
Marynowane Steki Wołowe
Z mięsa wykroić siedem średniej wielkości plastrów i każdy plaster wołowiny obtoczyć w przygotowanej marynacie.