Sposób przygotowania:
Pomarańczowa gruszka do mięs
Obrać gruszki , przekroić i usunąć gniazda nasienne.
Zagotować wodę z cukrem , goździkami ,cynamonem, ćwiartką pomarańczy ze skórką i plasterkiem cytryny..
Włożyć połówki gruszek. Gotować kilka minut aż lekko zmiękną ( mają być pół twarde).Wyjąć i ostudzić.
Połówkę pomarańczy obrać ze skórki . Pokroić bardzo drobno .Zmieszać z pieprzem marynowanym. Doprawić do smaku solą , pieprzem mielonym, szczyptą cukru brązowego i sosem chili. Odstawić na kilka minut. Odsączyć z nadmiaru soku na sitku . Wypełnić puste miejsca po gniazdach nasiennych w gruszkach farszem pomarańczowym.
* Podałam do pieczonej karkówki ( przepis Pomarańczowy karczek )
Zagotować wodę z cukrem , goździkami ,cynamonem, ćwiartką pomarańczy ze skórką i plasterkiem cytryny..
Włożyć połówki gruszek. Gotować kilka minut aż lekko zmiękną ( mają być pół twarde).Wyjąć i ostudzić.
Połówkę pomarańczy obrać ze skórki . Pokroić bardzo drobno .Zmieszać z pieprzem marynowanym. Doprawić do smaku solą , pieprzem mielonym, szczyptą cukru brązowego i sosem chili. Odstawić na kilka minut. Odsączyć z nadmiaru soku na sitku . Wypełnić puste miejsca po gniazdach nasiennych w gruszkach farszem pomarańczowym.
* Podałam do pieczonej karkówki ( przepis Pomarańczowy karczek )