Sposób przygotowania:
Marynowany schab jabłkowo - żurawinowy1.
Najpierw bardzo dokładnie wymyłam mięso, osuszyłam ręcznikami papierowymi.
Później włożyłam do naczynia ceramicznego i oprószyłam przyprawą do dań oraz popieprzyłam.
2.
Następnym etapem było polanie mięsa olejem i melasą z granatu.
3.
Suszony majeranek roztarłam w dłoniach i dosyć obficie obsypałam mięso.
Potem naczynie przykryłam folią silikonową i wstawiłam mięso do lodówki na kilka godzin.
4.
Kiedy wystawiłam mięso z lodówki, posypałam żurawiną suszoną oraz wlałam letnią wodę.
5.
Jabłka umyłam, przekroiłam na połowę, wydrążyłam gniazda nasienne i poukładałam je na mięsie.
Położyłam także masło pokrojone na mniejsze części.
6.
Po wierzchu dodatkowo jeszcze polałam melasą z granatem.
7.
Wcześniej nagrzałam piekarnik do 180 stopni C i piekłam mięso przez 1 godzinę. Później pozostawiłam na jakiś czas w piekarniku, następnie wyjęłam mięso na talerz.
8.
Smacznego !