Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 325]

Marynowany schab jabłkowo - żurawinowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Wbrew pozorom schab był bardzo soczysty. Dodatek jabłek i żurawiny sprawiał, że bardzo wszystkim smakował. Upieczone mięso na ciepło może być dodatkiem do obiadu, natomiast na zimno jako wędlinka na chlebek.

Marynowany schab jabłkowo - żurawinowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Marynowany schab jabłkowo - żurawinowy

 

  • Składniki:
  • 1 kg schabu bez kości
  • 5 sztuk jabłek
  • 3 łyżki żurawiny suszonej
  • 50 g masła
  • 1/2 filiżanki wody letniej

 

 

  • Dodatkowo:
  • 1 łyżka melasy z granatem

Sposób przygotowania:

Marynowany schab jabłkowo - żurawinowy

1.

Marynowany schab jabłkowo - żurawinowy
Schab ułożony w naczyniu ceramicznym oprószony przyprawą i pieprzem

Najpierw bardzo dokładnie wymyłam mięso, osuszyłam ręcznikami papierowymi.

Później włożyłam do naczynia ceramicznego i oprószyłam przyprawą do dań oraz popieprzyłam.

2.

Marynowany schab jabłkowo - żurawinowy
Schab w naczyniu polany olejem i melasą z granatem

Następnym etapem było polanie mięsa olejem i melasą z granatu.

3.

Marynowany schab jabłkowo - żurawinowy

Suszony majeranek roztarłam w dłoniach i dosyć obficie obsypałam mięso.

Potem naczynie przykryłam folią silikonową i wstawiłam mięso do lodówki na kilka godzin.

4.

Marynowany schab jabłkowo - żurawinowy

Kiedy wystawiłam mięso z lodówki, posypałam żurawiną suszoną oraz wlałam letnią wodę.

5.

Marynowany schab jabłkowo - żurawinowy

Jabłka umyłam, przekroiłam na połowę, wydrążyłam gniazda nasienne i poukładałam je na mięsie.

Położyłam także masło pokrojone na mniejsze części.

6.

Marynowany schab jabłkowo - żurawinowy

Po wierzchu dodatkowo jeszcze polałam melasą z granatem.

7.

Marynowany schab jabłkowo - żurawinowy

Wcześniej nagrzałam piekarnik do 180 stopni C i piekłam mięso przez 1 godzinę. Później pozostawiłam na jakiś czas w piekarniku, następnie wyjęłam mięso na talerz.

8.

Marynowany schab jabłkowo - żurawinowy

Smacznego !

Tagi:

schab