Sposób przygotowania:
Schab śliwkowo - morelowy z nutką pomarańczy1.
Na początku dokładnie umyłam schab, osuszyłam go ręcznikami papierowymi. Bardzo ostrym nożem zrobiłam w środku mięsa dwa otwory.
Do jednego włożyłam śliwki suszone, a do drugiego morele suszone.
2.
Potem przełożyłam schab do naczynia ceramicznego i posypałam przyprawą do dań. Dodatkowo popieprzyłam i posoliłam mięso.
3.
Teraz mięso oblałam melasą z granatem. Bardzo jej lubię używać do różnego rodzaju mięs.
4.
Kolejnym składnikiem był majeranek, którym bardzo obficie posypałam mięso. Dolałam tez olej słonecznikowy. Przykryłam folią silikonową i włożyłam do lodówki w celu schłodzenia.
5.
Po wyjęciu mięsa z lodówki, pokroiłam obranego pomarańcza na plastry. Następnie obłożyłam mięso wokoło. Dolałam także wodę.
6.
Na wierzchu mięsa położyłam masło pokrojone na mniejsze części.
7.
Wcześniej nagrzałam piekarnik do 190 stopni C i gdy osiągnął swoją temperaturę to wstawiłam naczynie z mięsem na 1 godzinę.
8.
Upieczony schab najlepiej pozostawić na jakiś czas w piekarniku, tak aby mięso "odpoczęło". Dopiero potem wyjąć na talerz i ostudzić, jeśli chcemy go kroić do chlebka na kanapki.
Jeśli chcemy pokroić na obiad, to kroimy ciepłe mięso.
Smacznego !