Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Schab śliwkowo - morelowy z nutką pomarańczy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo smaczne i soczyste mięsko. Może być dodatkiem do obiadu, a także na zimno na kanapki do chlebka.

Schab śliwkowo - morelowy z nutką pomarańczy  Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Schab śliwkowo - morelowy z nutką pomarańczy

 

 

Sposób przygotowania:

Schab śliwkowo - morelowy z nutką pomarańczy

1.

Schab śliwkowo - morelowy z nutką pomarańczy
Umyty i wysuszony schab, a następnie nadziany śliwkami i morelami

Na początku dokładnie umyłam schab, osuszyłam go ręcznikami papierowymi. Bardzo ostrym nożem zrobiłam w środku mięsa dwa otwory.

Do jednego włożyłam śliwki suszone, a do drugiego morele suszone.

2.

Schab śliwkowo - morelowy z nutką pomarańczy
Schab włozony do naczynia ceramicznego i posypany przyprawą

Potem przełożyłam schab do naczynia ceramicznego i posypałam przyprawą do dań. Dodatkowo popieprzyłam i posoliłam mięso.

3.

Schab śliwkowo - morelowy z nutką pomarańczy

Teraz mięso oblałam melasą z granatem. Bardzo jej lubię używać do różnego rodzaju mięs.

4.

Schab śliwkowo - morelowy z nutką pomarańczy

Kolejnym składnikiem był majeranek, którym bardzo obficie posypałam mięso. Dolałam tez olej słonecznikowy. Przykryłam folią silikonową i włożyłam do lodówki w celu schłodzenia.

5.

Schab śliwkowo - morelowy z nutką pomarańczy

Po wyjęciu mięsa z lodówki, pokroiłam obranego pomarańcza na plastry. Następnie obłożyłam mięso wokoło. Dolałam także wodę.

6.

Schab śliwkowo - morelowy z nutką pomarańczy

Na wierzchu mięsa położyłam masło pokrojone na mniejsze części.

7.

Schab śliwkowo - morelowy z nutką pomarańczy

Wcześniej nagrzałam piekarnik do 190 stopni C i gdy osiągnął swoją temperaturę to wstawiłam naczynie z mięsem na 1 godzinę.

8.

Schab śliwkowo - morelowy z nutką pomarańczy

Upieczony schab najlepiej pozostawić na jakiś czas w piekarniku, tak aby mięso "odpoczęło". Dopiero potem wyjąć na talerz i ostudzić, jeśli chcemy go kroić do chlebka na kanapki.

Jeśli chcemy pokroić na obiad, to kroimy ciepłe mięso.
Smacznego !


Tagi:

schab mięso