Sposób przygotowania:
Adwokatowy sernik w cynamonowym cieścieETAP 1:
Do garnka włożyć masło, margarynę, cukier, kakao i pięć łyżek wody, gotować około 5 minut, zdjąć z ognia, ostudzić.
Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamon, żółtka i ekstrakt waniliowy, dokładnie wymieszać.
ETAP 2:
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem delikatnie mieszając. Tak przygotowane ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25x25cm.
Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do suchego patyczka, około 35 minut.
ETAP 3:
Jajka z cukrem zmiksować, dodać ser, puree z dyni, aromat, olej, likier i budyń dokładnie zmiksować.
ETAP 4:
Zimną śmietanę ubić na sztywno, połączyć z masą serową, wsypać kaszę mannę, delikatnie wymieszać.
Masę serową wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy ( o takiej samej wielkości jak ciasto kakaowe) włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około 60 minut. Upieczony sernik ostudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
ETAP 5:
Galaretkę i żelatynę wymieszać w 150 ml wrzącej wody, ostudzić.
Zimną śmietanę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, cukier puder i jeszcze ubijać przez chwilę. Następnie dokładnie wymieszać z płynną galaretką.
ETAP 6:
Zimne ciasto przekroić na 2 blaty ( górkę z ciasta odłożyć na kruszonkę).
Placki skropić ponczem przygotowanym z wody, alkoholu i cukru.
Przekładanie ciasta:
Na ciemny blat wyłożyć 40 % przygotowanego kremu, wyrównać. Na kremie ułożyć zimny sernik, wyłożyć następne 40 % kremu, wyrównać, przykryć ciemnym blatem, lekko dociskając. Wierzch posmarować pozostałym kremem, posypać kruszonką z odłożonego ciasta. Odłożyć do lodówki na 2-3 godziny.