bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 871]

Maślaki marynowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Uwielbiam zbierać grzyby, sprawia to mi wielką przyjemność. Bardzo lubię marynowane maślaki, w zimę mam co pojeść.

Maślaki marynowane

Składniki:

Maślaki marynowane

 

  • 2 kilogramy maślaków

 

  • Zalewa:

 

  • 1 szklanka octu

 

  • 4 szklanki wody

 

  • 2 płaskie łyżeczki soli

 

  • 3 duże łyżki cukru

 

 

  • 3 listki laurowe

 

 

  • Dodatkowo:

 

  • kwasek cytrynowy

Sposób przygotowania:

Maślaki marynowane
Maślaki obgotuj w osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego, żeby grzyby nie ściemniały, gotuj 5- 10 minut w zależności od wielkości grzybów.

Obgotowane grzyby przecedź przez sitko i kilka razy przelej zimną wodą, żeby grzyby były zimne. Składniki zalewy zagotuj.

Grzyby poukładaj do słoików, dość luźno, i zalej gorącą zalewą, do każdego słoika dodaj listek, ziele, pieprz i gorczycę.

Zakręć słoiki i poukładaj do góry dnem.