Sposób przygotowania:
Maślaki w sosie śmietanowym z makaronemETAP 1:
 
Maślaki obieramy, kroimy na kawałki i płuczemy.
ETAP 2:
 
Dokładnie opłukane maślaki przekładamy do garnka, zalewamy wodą, wsypujemy sól i gotujemy do miękkości. Odcedzamy.
ETAP 3:
 
Cebulę obieramy i drobno siekamy, podsmażamy na roztopionym tłuszczu - margarynie.
ETAP 4:
 
Do podsmażonej cebuli dodajemy odcedzone grzyby. przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Smażymy ok. 5-10 minut co jakiś czas mieszając. 
Następnie wlewamy śmietankę. Gotujemy na wolnym ogniu.
ETAP 5:
 
Do grzybów w śmietanie dodajemy serek topiony, gotujemy dalej na wolnym ogniu mieszając, aż sos będzie gęsty.
ETAP 6:
 
Makaronowe muszle gotujemy według przepisu na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i odcedzamy. 
Sos grzybowe nakładamy w muszle makaronowe i układamy na talerzu, można jeszcze polać sosem, dekorujemy natką.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
