gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1320]

Maślaki w sosie śmietanowym z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przygotowane maślaki w sosie śmietanowym z dużymi muszlami makaronowymi podaję jako danie na obiad.

Maślaki w sosie śmietanowym z makaronem

Składniki:

Maślaki w sosie śmietanowym z makaronem

 

  • 400-500 gram grzybów maślaków
  • sól
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka margaryny
  • 250 ml śmietanki 18%
  • pieprz do smaku
  • 50 gram serka topionego typu gouda
  • 1/2 opakowania makaronu duże muszle

Sposób przygotowania:

Maślaki w sosie śmietanowym z makaronem

ETAP 1:

Maślaki w sosie śmetanowym z muszlami makaronowymi
Obrane i oczyszczone maślaki kroimy na kawałki.

Maślaki obieramy, kroimy na kawałki i płuczemy.

ETAP 2:

Maślaki w sosie śmetanowym z muszlami makaronowymi
Pokrojone i opłukane maślaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

Dokładnie opłukane maślaki przekładamy do garnka, zalewamy wodą, wsypujemy sól i gotujemy do miękkości. Odcedzamy.

ETAP 3:

Maślaki w sosie śmetanowym z muszlami makaronowymi
Na rozgrzanym tłuszczu przessmażamy cebulę.

Cebulę obieramy i drobno siekamy, podsmażamy na roztopionym tłuszczu - margarynie.

ETAP 4:

Maślaki w sosie śmetanowym z muszlami makaronowymi
Do podsmażonej cebuli i grzybów wlewamy śmietankę.

Do podsmażonej cebuli dodajemy odcedzone grzyby. przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smażymy ok. 5-10 minut co jakiś czas mieszając.

Następnie wlewamy śmietankę. Gotujemy na wolnym ogniu.

ETAP 5:

Maślaki w sosie śmetanowym z muszlami makaronowymi
Serek topiony dodajemy do sosu śmietanowego z grzybami.

Do grzybów w śmietanie dodajemy serek topiony, gotujemy dalej na wolnym ogniu mieszając, aż sos będzie gęsty.

ETAP 6:

Maślaki w sosie śmetanowym z muszlami makaronowymi
Makaronowe muszle z sosem grzybowym układamy na talerzu.

Makaronowe muszle gotujemy według przepisu na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i odcedzamy.

Sos grzybowe nakładamy w muszle makaronowe i układamy na talerzu, można jeszcze polać sosem, dekorujemy natką.