Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Maślana babka cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszna babka, idealna do popołudniowej herbatki.

Maślana babka cytrynowa

Składniki:

Maślana babka cytrynowa

 

  • 240 g miękkiego masła
  • 150 g cukru + 2 łyżki na posypanie
  • 1 cytryna
  • 3 jajka
  • 300 g mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

 

Sposób przygotowania:

Maślana babka cytrynowa
Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Masło, skórkę z cytryny i cukier zmiksować na jasną, gładką masę. Wbijać kolejno jajka, po każdym dokładnie miksując, wsypać mąkę i dodać sok z cytryny. Keksówkę (o wymiarach 13 x 23 cm) wysmarować masłem, wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Nałożyć ciasto, wyrównać, posypać dwoma łyżkami cukru. Piec ok. godziny w temperaturze 170ºC.