Sposób przygotowania:
Maślane babeczki z borówkami i bitą śmietanąMasa:
Masło rozpuścić i lekko przestudzić.
Jajka z cukrem utrzeć do puszystości i połączyć z cukrem waniliowym oraz masłem.
Następnie nie przerywając mieszania - stopniowo wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Na końcu do masy wmieszać borówki lub jagody.
Przed pieczeniem:
Formę do pieczenia muffinek wysłać papilotkami, które należy napełnić masą do 3/4 ich wysokości.
Pieczenie:
Babeczki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 190 stopniach.
Gotowe ostudzić na kratce lub przewracając wierzchem do góry.
Bita śmietana:
Ostudzone babeczki udekorować bitą śmietaną.
Można użyć gotowej bitej śmietany w sprayu, ale w tym przypadku babeczki należy udekorować praktycznie przed spożyciem.
Najlepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie bitej śmietany z kremówki (200 ml śmietanki + 1 łyżeczka cukru pudru), bądź z proszku (1 opakowanie + 200 ml mleka).
SylaUla
gusia1000