Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1256]

Maślane babeczki z borówkami i bitą śmietaną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 220
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Babeczki smakują przepysznie, a ich przygotowanie to dosłownie chwila! Są takie maślane i cudownie pachnące, że ciężko poprzestać na jednej sztuce. Całość doskonale komponuje się z borówkami lub jagodami i bitą śmietaną.

Maślane babeczki z borówkami i bitą śmietaną  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Maślane babeczki z borówkami i bitą śmietaną

Około 8 sztuk:

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 jajka (około 100 g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

Ponadto:

Sposób przygotowania:

Maślane babeczki z borówkami i bitą śmietaną

Masa:

Maślane babeczki z borówkami i bitą śmietaną
Do babeczek można użyć borówek lub jagód.

Masło rozpuścić i lekko przestudzić.

Jajka z cukrem utrzeć do puszystości i połączyć z cukrem waniliowym oraz masłem.

Następnie nie przerywając mieszania - stopniowo wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Na końcu do masy wmieszać borówki lub jagody.

Przed pieczeniem:

Maślane babeczki z borówkami i bitą śmietaną
Papilotki nie powinny być całkowicie wypełnione.

Formę do pieczenia muffinek wysłać papilotkami, które należy napełnić masą do 3/4 ich wysokości.

Pieczenie:

Maślane babeczki z borówkami i bitą śmietaną
Babeczki należy studzić wyjęte z formy na muffinki.

Babeczki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 190 stopniach.

Gotowe ostudzić na kratce lub przewracając wierzchem do góry.

Bita śmietana:

Maślane babeczki z borówkami i bitą śmietaną
Bitą śmietanę można przyrządzić samodzielnie.

Ostudzone babeczki udekorować bitą śmietaną.

Można użyć gotowej bitej śmietany w sprayu, ale w tym przypadku babeczki należy udekorować praktycznie przed spożyciem.

Najlepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie bitej śmietany z kremówki (200 ml śmietanki + 1 łyżeczka cukru pudru), bądź z proszku (1 opakowanie + 200 ml mleka).