Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Waniliowo maślane bułeczki z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bułeczki są puszyste, delikatne w smaku, wspaniałe na śniadanie lub kolację.

Waniliowo maślane bułeczki z kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Waniliowo maślane bułeczki z kruszonką

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Waniliowo maślane bułeczki z kruszonką
Pokruszone drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, 2 łyżkami mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka, cukier, jogurt, śmietanę i rozpuszczone masło zmiksować. Do jogurtu z jajkami dodać wyrośnięty rozczyn, przesianą mąkę, ziarenka z laski wanilii, sól. Wyrobić na gładkie ciasto. Odłożyć do wyrośnięcia. Gdy cisto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, ponownie wyrobić, pokroić na kawałki. Uformować bułeczki, ułożyć na blaszce, przykryć i pozostawić aby wyrosły. Kruszonka: Mąkę, cukier kryształ, cukier z prawdziwą wanilią, masło dokładnie posiekać. Palcami pokruszyć na kruszonkę. Wyrośnięte bułeczki posmarować wodą wymieszaną z cukrem z wanilią, posypać kruszonką. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temp 180 stopni.
Waniliowo maślane bułeczki z kruszonką
Wyrośnięty rozczyn połączyć z pozostałymi składnikami
Waniliowo maślane bułeczki z kruszonką
Ciasto dokładnie wyrobić i odłożyć do wyrośnięcia
Waniliowo maślane bułeczki z kruszonką
Z ciasta formować okrągłe bułeczki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
Waniliowo maślane bułeczki z kruszonką
Z mąki masła i cukru kryształu zrobić kruszonkę