Sposób przygotowania:
Waniliowo maślane bułeczki z kruszonką
Pokruszone drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, 2 łyżkami mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka, cukier, jogurt, śmietanę i rozpuszczone masło zmiksować. Do jogurtu z jajkami dodać wyrośnięty rozczyn, przesianą mąkę, ziarenka z laski wanilii, sól. Wyrobić na gładkie ciasto. Odłożyć do wyrośnięcia. Gdy cisto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, ponownie wyrobić, pokroić na kawałki. Uformować bułeczki, ułożyć na blaszce, przykryć i pozostawić aby wyrosły. Kruszonka: Mąkę, cukier kryształ, cukier z prawdziwą wanilią, masło dokładnie posiekać. Palcami pokruszyć na kruszonkę. Wyrośnięte bułeczki posmarować wodą wymieszaną z cukrem z wanilią, posypać kruszonką. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temp 180 stopni.