Sposób przygotowania:
Maślane bułeczki z migdałową kruszonkąprzygotowanie ciasta
Rozpoczynamy od zrobienia zaczynu. Drożdże kruszymy, dodajemy łyżeczkę cukru i rozpuszczamy w pół szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Pozostałe mleko lekko podgrzewamy, mieszamy z masłem i cukrem. Gdy lekko przestygnie, łączymy z jajkiem. Mąkę mieszamy z zaczynem. Dodajemy mleko z rozmąconym jajkiem. .
Wyrabiamy gładkie, odchodzące od ręki ciasto. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto lekko zarabiamy, składamy w kopertę ( prawy brzeg do środka, lewy na prawy, dolny do środka i górny na dolny). Ciasto dzielimy na jednakowej wielkości części, z których formujemy małe, okrągłe bułeczki o wadze około 60 g.
ETAP 2:
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi ok. 3 cm odstępy. Odstawiamy da napuszenia na 30 minut.
ETAP 3:
Do części bułeczek dodajemy czekoladowy groszek.
ETAP 4:
Robimy kruszonkę: wszystkie składniki łączymy w miseczce do konsystencji grudek.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem z mlekiem i posypujemy kruszonką.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C.
Wstawiamy bułeczki i pieczemy 20-25 minut, do zrumienienia.
gosiapiotrek23