wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Maślankowe udka z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Super wersja podania kurczakowych udek, dobra i prosta propozycja na kolacje ze znajomymi:).

Maślankowe udka z kurczaka

Składniki:

Maślankowe udka z kurczaka

 

  • 8-10 palek z kurczaka,
  • 1,5 - 2 szklanki maślanki,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 3-4 ząbki czosnku, drobniutko posiekane,
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • szczypta mielonego kminku,
  • suszona natka pietruszki,
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Maślankowe udka z kurczaka
Maslanke, olej, sol, pieprz, kminek, czosnek, pietruszke, majeranek mieszamy razem i wlewamy do worka. Wkladamy do niego wczesniej umyte kurczakowe maczugi. Kilkakrotnie ruszamy workiem, by wszystkie udka dokladnie pokryly sie maslankowa masa. Tak przygotowanego kurczaka wkladamy do lodowki na 1-1,5 godziny, po to, by kurczak przeszedl maslankowa marynata. Po uplywie tego czasu udka przekladamy do naczynia zaroodpornego, polewamy go 2 lyzkami oleju i pieczemy w piekarniku ok.30-45 minut. Podawac z zielona salata, frytkami lub pieczonymi ziemniakami. Do tego obowiazkowo lampka wina:). Smacznego!