Sposób przygotowania:
Maślano makowe bułeczki z nutą pomarańczy
Mąkę przesiewamy do dużej miski, masło roztapiamy i studzimy, mleko musi być ciepłe ale nie gorące. W 1/2 szklanki mleka rozrabiamy drożdże, wlewamy do mąki, dodajemy resztę mleka, jajko, sól, cukier, zarabiamy ciasto i stopniowo wlewamy roztopione masło. Na koniec dodajemy mak oraz skórkę pomarańczową i wyrabiamy ciasto aby ładnie odchodziło od ścianek, gdyby się lepiło możemy podsypać mąką. Gdy ciasto będzie ładnie wyrobione, przykrywamy ściereczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość. Ciasto wykładamy na stolnice wysypaną maką i ponownie intensywnie zarabiamy ciasto, pozostawiamy pod ściereczką jeszcze na ok 10 min, zagniatamy jeszcze raz. Ciasto dzielimy na 16 kawałków, z każdego formujemy kulę, zawijać nierówności pod spód, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lub na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i oprószona mąką. Pozostawiamy na ok 10 min do wyrośnięcia a w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temp.200 stopni, przed włożeniem bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok 15 min, aż się ładnie przyrumienią. Studzimy na kratce.