Izabela27

Izabela27

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Maślano makowe bułeczki z nutą pomarańczy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Warto poświecić troszkę czasu i przygotować takie domowe bułeczki, podczas pieczenia unosi się wspaniały aromat pomarańczy.

Maślano makowe bułeczki z nutą pomarańczy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Maślano makowe bułeczki z nutą pomarańczy

 

  • 1 kg mąki+do podsypania
  • 150g masła
  • 450ml mleka
  • 40g świeżych drożdży
  • 1 jajko+1 jajko do posmarowania
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 cukier waniliowy
  • 120g cukru
  • 1/2 szklanki maku
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

Sposób przygotowania:

Maślano makowe bułeczki z nutą pomarańczy
Mąkę przesiewamy do dużej miski, masło roztapiamy i studzimy, mleko musi być ciepłe ale nie gorące. W 1/2 szklanki mleka rozrabiamy drożdże, wlewamy do mąki, dodajemy resztę mleka, jajko, sól, cukier, zarabiamy ciasto i stopniowo wlewamy roztopione masło. Na koniec dodajemy mak oraz skórkę pomarańczową i wyrabiamy ciasto aby ładnie odchodziło od ścianek, gdyby się lepiło możemy podsypać mąką. Gdy ciasto będzie ładnie wyrobione, przykrywamy ściereczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość. Ciasto wykładamy na stolnice wysypaną maką i ponownie intensywnie zarabiamy ciasto, pozostawiamy pod ściereczką jeszcze na ok 10 min, zagniatamy jeszcze raz. Ciasto dzielimy na 16 kawałków, z każdego formujemy kulę, zawijać nierówności pod spód, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lub na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i oprószona mąką. Pozostawiamy na ok 10 min do wyrośnięcia a w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temp.200 stopni, przed włożeniem bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok 15 min, aż się ładnie przyrumienią. Studzimy na kratce.
Maślano makowe bułeczki z nutą pomarańczy
Etap 1 Wyrobione ciasto fomujemy w kule i odstawiamy do wyrośniecia
Maślano makowe bułeczki z nutą pomarańczy
Etap 2 Ciasto dzielimy na częsci i formujemy kule.