Sposób przygotowania:
Maślany kuskus z gulaszem z łopatki wieprzowejGulasz
Mięso pokroić na małą kostkę (1x1 cm), posypać przyprawą do mięsa wieprzowego (ok.dwie łyżeczki) i obtoczyć dokładnie w mące. Kłaść pojedynczo na rozgrzany olej i obsmażyć kawałki z obu stron na złocisty kolor. Przełożyć do rondla.
Na olej po smażeniu mięsa wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i marchewki starte na grubych oczkach. Podsmażyć lekko, wlać do rondla z mięsem razem z olejem, dolać wodę nieco powyżej poziomu mięsa i gotować 15 minut.
W kubku rozmieszać dwie łyżki śmietany i jedną łyżkę mąki, dodawać powoli gorący sos.
Zaprawioną śmietanę wlać do sosu, zagotować, doprawić solą i pieprzem, słodką i ostrą papryką,bazylią według uznania.
Kuskus
Pół szklanki kuskusu wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem około 1 cm powyżej poziomu kuskusu. Dodać jedną łyżeczkę soli, jedną łyżkę masła.
Wymieszać i odstawić na około 5 minut.