Sposób przygotowania:
Cukinia faszerowana mielonymPrzygtowanie cukinii
Cukinię myję, rozcinam wzdłuż i wydrążam środek łyżeczką. Powinno zostać z każdej strony ok 1 cm cukinii ze skórką.
Cukinię delikatnie solę i odkładam na bok.
Miąższ kroję na małe kawałki i wkładam do miseczki.
Farsz
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę.
Po chwili dodaję zgnieciony czosnek, po minucie dorzucam mięso mielone,pomidory w puszce, miąższ cukinii i przyprawy.
Następnie całość zalewam szklanką wody i duszę ok 15 minut. Na koniec zagęszczam mąką rozmieszaną z wodą.
ETAP 3:
Farszem wypełniam cukinię i posypuję żółtym serem. Całość zawijam folią aluminiową. Wkładam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.
Piekę ok 35 minut.