karolinaOla

karolinaOla

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Cukinia faszerowana mielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna potrawa. Idealna jako obiad bądź kolacja. Najlepiej użyć młodej cukinii. Zapraszam do przygotowania w Waszych domach.

Cukinia faszerowana mielonym

Składniki:

Cukinia faszerowana mielonym

 

  • cukinia-3 średniej wielkości
  • cebula- 1 szt
  • mięso mielone wołowe- 500 g
  • koncentrat pomidorowy- 1 łyżka
  • czosnek- 2 ząbki
  • pomidory w puszce
  • ser żółty starty-100g
  • pieprz,sól,kurkuma,oregano

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana mielonym

Przygtowanie cukinii

Cukinia faszerowana mielonym
Cukinię rozcinam i wydrążam środek, solę.

Cukinię myję, rozcinam wzdłuż i wydrążam środek łyżeczką. Powinno zostać z każdej strony ok 1 cm cukinii ze skórką.

Cukinię delikatnie solę i odkładam na bok.

Miąższ kroję na małe kawałki i wkładam do miseczki.

Farsz

Cukinia faszerowana mielonym
Farsz smażę razem z miąższem z cukiniii.

Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę.

Po chwili dodaję zgnieciony czosnek, po minucie dorzucam mięso mielone,pomidory w puszce, miąższ cukinii i przyprawy.

Następnie całość zalewam szklanką wody i duszę ok 15 minut. Na koniec zagęszczam mąką rozmieszaną z wodą.

ETAP 3:

Cukinia faszerowana mielonym
Bardzo smaczna cukinia faszerowana mięsem mielonym

Farszem wypełniam cukinię i posypuję żółtym serem. Całość zawijam folią aluminiową. Wkładam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.

Piekę ok 35 minut.


Tagi:

cukinia danie