Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Książka Kucharska: Przepisy z grzybami leśnymi

Gulasz jesienny - z dynią i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sycący i niezwykle aromatyczny gulasz.

Gulasz jesienny - z dynią i grzybami

Składniki:

Gulasz jesienny - z dynią i grzybami

 

  • SKŁADNIKI :

 

 

 

  • soczewica - 1 garśc

 

 

 

  • oliwa - 50 ml

 

 

 

 

 

  • bulion warzywny - ok.400 ml

Sposób przygotowania:

Gulasz jesienny - z dynią i grzybami
Soczewicę płuczemy , namaczamy ok. 30 minut. W garnku rozgrzewamy oliwę , dodajemy drobno posiekaną cebulkę i przesmażamy na złoto. Dodajemy oczyszczone , pokrojone w większe kawałki grzyby i odrobinę solimy. Marchew kroimy w cienkie plasterki , dynię w kostkę i po ok. 10 minutach dodajemy do garnka. Zalewamy gorącym bulionem , wsypujemy soczewicę i dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą. Dokładnie mieszamy i na wolnym ogniu gotujemy ok. 15-20 minut. Po tym czasie doprawiamy do smaku , a następnie zabielamy - w tym celu do osobnego garnka odlewamy trochę bulionu , mieszamy ze śmietaną i delikatnym strumieniem wlewamy do gulaszu. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut na wolnym ogniu. W razie potrzeby doprawiamy! Podajemy gorący z kuskusem lub inną kaszą! Smacznego!