kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 971]

Matiasy w sosie jogurtowo - śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczną rybkę. Matiasy przygotowałam w sosie jogurtowo - śmietanowym z dodatkiem świeżego koperku, cebuli i czosnku. Polecam na obiad lub kolację.

Matiasy w sosie jogurtowo - śmietanowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Matiasy w sosie jogurtowo - śmietanowym

 

  • 2 filety matiasa lekko solonego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała biała cebula
  • 3 łyżki pokrojonego koperku
  • 3 łyżki z czubkiem jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki czubkiem kwaśnej śmietany
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • koperek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Matiasy w sosie jogurtowo - śmietanowym
Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Koperek myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy na drobno.

Matiasa wyjmujemy z zalewy i osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy na niewielkie części.

Do miseczki przekładamy jogurt, kwaśną śmietanę, koperek, pokrojoną cebulę i czosnek, przyprawy i mieszamy.

Na talerz przekładamy 1/2 sosu, układamy pokrojonego matiasa, resztę sosu i dekorujemy koperkiem.
Matiasy w sosie jogurtowo - śmietanowym z koperkie
Obraną cebulę z czosnkiem kroimy w kosteczkę.
Matiasy w sosie jogurtowo - śmietanowym z koperkie
Osuszonego z zalewy matiasa kroimy na małe kawałki.
Matiasy w sosie jogurtowo - śmietanowym z koperkie
Do miseczki wkładamy składniki na sos i mieszamy
Matiasy w sosie jogurtowo - śmietanowym z koperkie
Na połowie sosu układamy pokrojonego matiasa.