kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Matiasy w sosie jogurtowo - śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczną rybkę. Matiasy przygotowałam w sosie jogurtowo - śmietanowym z dodatkiem świeżego koperku, cebuli i czosnku. Polecam na obiad lub kolację.

Matiasy w sosie jogurtowo - śmietanowym Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Matiasy w sosie jogurtowo - śmietanowym

 

  • 2 filety matiasa lekko solonego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała biała cebula
  • 3 łyżki pokrojonego koperku
  • 3 łyżki z czubkiem jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki czubkiem kwaśnej śmietany
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • koperek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Matiasy w sosie jogurtowo - śmietanowym
Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Koperek myjemy i osuszamy, kroimy na drobno.
Matiasa wyjmujemy z zalewy i osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy na niewielkie części. Rzodkiewki myjemy i osuszamy z wody, kroimy w plasterki.
Do miseczki przekładamy jogurt, kwaśną śmietanę, koperek, przyprawy i mieszamy.
Na talerzu układamy obwódkę z pokrojonych rzodkiewek. Wkładamy do środka sos i wyrównujemy. Układamy w rzędach matiasy i pokrojoną cebulę z czosnkiem i posypujemy koperkiem, solą i pieprzem.
Matiasy w sosie jogurtowo - śmietanowym
Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę, rzodkiewki w plasterki.
Matiasy w sosie jogurtowo - śmietanowym
Osuszonego z zalewy matiasa kroimy na małe kawałki.
Matiasy w sosie jogurtowo - śmietanowym
Umyty i osuszony z wody koperek kroimy na drobno.
Matiasy w sosie jogurtowo - śmietanowym
Do miseczki wkładamy składniki na sos i mieszamy
Matiasy w sosie jogurtowo - śmietanowym
Matiasa, cebulę z czosnkiem układamy na przygotowanym sosie.