Zachwycają się nią Holendrzy, którzy matiasa okrzyknęli narodowym przysmakiem. Uwielbiają go też Niemcy, prawda jest taka, że i w Polsce ma wielu swoich fanów.
Cechą charakterystyczną matiasów jest mała zawartość soli, przez co nadają sie bezpośrednio do spożycia, bez konieczności ich odsalania. Świeże, prosto z połowu są dostępne tylko w maju oraz czerwcu, w pozostałe części roku możemy spotkać je w sklepach hermetycznie popakowane.
Tradycyjne podaje się je wyfiletowane w asyście białej cebulki, przypraw oraz odrobiny oleju. W Polsce jednak kucharze i gospodynie domowe pozwalają sobie na śledziowe ekstrawagancje i serwują matiasy w śmietanie, pomidorowej salsie lub zalewie ziołowej.
W naszej bazie przepisów na przystawki zgromadziliśmy bardzo dużo receptur odpowiadających różnym smakom podawania śledzi. Wśród nich znajdują się także przepisy na matiasy, serdecznie zapraszamy do wertowania kategorii.
Zdjęcie: Fotolia
Pyszne przepisy na matiasy
Nie wszyscy wiedzą, że matias nie jest gatunkiem śledzia. Nazwa ta oznacza jego dziewiczy stan, bowiem matias to ryba przed tarłem, niespełna roczna, która jest tłustsza od starszych śledzi, ale przez to delikatna i subtelna w smaku.
Sortuj wg: