monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Matiasy w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszniutkie śledzie, a cebula jeszcze lepsza!

Matiasy w sosie pomidorowym

Składniki:

Matiasy w sosie pomidorowym

 

  • wiaderko matiasów (800g)
  • 1/2 szkl. octu
  • 1/2 szkl.oleju
  • niepełna szklanka wody
  • 2-3 cebule
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Matiasy w sosie pomidorowym
Matiasy wyjąć z zalewy i zalać zimną wodą i pozostawić najlepiej na całą noc. Cebulkę pokroić w cieniutkie piórka i lekko posolić. Przygotowanie sosu: wodę, ocet, olej, ziele angielskie i listek laurowy zagotować. Dodać koncentrat pomidorowy i odrobinę cukru, ponownie zagotować. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Matiasy odcedzić z wody i pokroić na paski o grubości 3-4 cm. Pokrojone śledzie wyłożyć na cebulkę, zalać zimnym sosem i dokładnie wszystko razem wymieszać. Gotowe! (Najlepiej smakuję jak "przegryzą" się smaki 2-3 dni). SMACZNEGO!

Tagi:

pomidory