kuchenny świat

kuchenny świat

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 370]

Matiasy z gruszką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną sałatkę. Matiasy z dodatkiem gruszki, cebulki i kaparów smakują wyśmienicie. Bardzo polecam.

Matiasy z gruszką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Matiasy z gruszką

 

  • 250 gram matiasów
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 dymka
  • 1 twarda gruszka
  • 30 gram kaparów
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Matiasy z gruszką
Matiasy moczymy w wodzie przez 2 godziny. Czerwoną cebulą obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Dymkę czyścimy, myjemy i kroimy wzdłuż a następnie na drobno. Gruszkę myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kosteczkę. Kapary odsączamy z zalewy, kroimy na drobno. Matiasy wyjmujemy z wody na papierowy ręcznik i delikatnie osuszamy, kroimy w duże kawałki.

Wszystkie pokrojone składniki przekładamy do miski i dodajemy jogurt i pieprz, mieszamy. Dekorujemy zielonym koperkiem.
Matiasy z gruszką
Odsączone go z wody matiasa kroimy w duże kawałki.
Matiasy z gruszką
Czerwoną cebulę kroimy w kosteczkę, dymkę na drobno.
Matiasy z gruszką
Gruszkę kroimy w kosteczkę, kapary na drobno.
Matiasy z gruszką
Dodajemy jogurt naturalny i pieprz, mieszamy.