kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1268]

Matiasy z jabłkiem i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczną rybkę przygotowaną w sosie jogurtowo - majonezowym z jabłkiem i cebulą. Polecam na kolację lub do obiadu.

Matiasy z jabłkiem i cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Matiasy z jabłkiem i cebulą

 

  • 20 dag matiasa lekko solnego
  • 1 jabłko
  • 1 czerwona cebula
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • czosnek granulowany do smaku
  • suszony koperek

Sposób przygotowania:

Matiasy z jabłkiem i cebulą
Cebulę obieramy z łusek i kroimy w półplasterki, przekładamy na cedzak i sparzamy gorącą wodą, odsączamy.

Jabłko myjemy i wycieramy ściereczką, kroimy i usuwamy gniazdo nasienne. Kroimy w kosteczkę i skrapiamy sokiem z cytryny.

Do miseczki przekładamy składniki sosu i mieszany. Matiasa kroimy na małe kawałki.

W misce lub salaterce układany : 2 łyżki sosu, 1/2 cebuli, 1/2 matiasa, 

1/2 jabłka, 2 łyżki sosu, 1/2 cebuli, 1/2 matiasa, 1/2 jabłka, reszta sosu i suszony koperek.
Matiasy z jabłkiem i cebulą
Obrana cebulę z łusek kroimy w pół plastry.
Matiasy z jabłkiem i cebulą
Obrane ze skórki jabłko kroimy w kosteczkę.
Matiasy z jabłkiem i cebulą
Pokrojonego matiasa przekładamy do salaterki z sosem.
Matiasy z jabłkiem i cebulą
Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłko.