kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1407]

Matiasy z jogurtem, śmietaną i zielonym ogórkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Matiasy z sosem z jogurtu i śmietany oraz zielonym ogórkiem smakują wyśmienicie w towarzystwie ugotowanych ziemniaczków. Polecam.

Matiasy z jogurtem, śmietaną i  zielonym ogórkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Matiasy z jogurtem, śmietaną i zielonym ogórkiem

 

Sposób przygotowania:

Matiasy z jogurtem, śmietaną i zielonym ogórkiem
Matiasy moczymy przez godzinę w zimnej wodzie, przekładamy na cedzak i odsączamy z wody.
W międzyczasie cebulę i czosnek obieramy z łusek, kroimy w kosteczkę.
Ogórka myjemy i wycieramy ściereczką, kroimy w kosteczkę.
Rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki.
Składniki na sos wkładamy do miseczki i mieszamy. Matiasa kroimy na mniejsze kawałki. Pokrojone rzodkiewki przekładamy na talerz, układamy obwódkę. Następnie układamy naprzemiennie w rzędach matiasy, pokrojony ogórek, sos, cebulę z czosnkiem do wyczerpania składników. Posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.
Matiasy z jogurtem, śmietaną i  zielonym ogórkiem
Matiasy wyjmujemy z wody i kroimy na mniejsze kawałeczki.
Matiasy z jogurtem, śmietaną i  zielonym ogórkiem
Osuszonego z wody ogórka kroimy w kosteczkę.
Matiasy z jogurtem, śmietaną i  zielonym ogórkiem
W miseczce mieszamy składniki z przyprawami.
Matiasy z jogurtem, śmietaną i  zielonym ogórkiem
Pokrojona w kosteczkę obrana z łusek cebula i czosnek.