kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1069]

Matiasy z jogurtem, śmietaną i zielonym ogórkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Matiasy z sosem z jogurtu i śmietany oraz zielonym ogórkiem smakują wyśmienicie w towarzystwie ugotowanych ziemniaczków. Polecam.

Matiasy z jogurtem, śmietaną i  zielonym ogórkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Matiasy z jogurtem, śmietaną i zielonym ogórkiem

 

Sposób przygotowania:

Matiasy z jogurtem, śmietaną i zielonym ogórkiem
Matiasy moczymy przez 1 godzinę w zimnej wodzie, przekładamy na cedzak i odsączamy z wody.

W międzyczasie obieramy cebulę i czosnek z łusek, kroimy w kosteczkę.

Ogórka myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej razem ze skórką, odciskamy z nadmiaru płynu.

Sos : do miski wkładamy jogurt naturalny oraz kwaśną śmietanę, sól i pieprz, mieszamy. Dzielimy na trzy równe części.

Matiasa kroimy na mniejsze kawałki.

Do salaterki wkładamy : 1/3 sosu, 1/2 pokrojonej cebuli i czosnku,1/2 pokrojonego matiasa, 1/2 startego ogórka, 1/3 sosu, 1/2 pokrojonej cebuli i czosnku, reszta matiasów, 1/3 sosu, reszta startego ogórka.

Odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.
Matiasy z jogurtem, śmietaną i  zielonym ogórkiem
Obraną cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę.
Matiasy z jogurtem, śmietaną i  zielonym ogórkiem
Na tarce jarzynowej ścieramy umytego ogórka.
Matiasy z jogurtem, śmietaną i  zielonym ogórkiem
1/3 sosu jogurtowego wkładamy do salaterki.
Matiasy z jogurtem, śmietaną i  zielonym ogórkiem
Na sos jogurtowy i pokrojoną cebulę i czosnek, układamy matiasa.