Sposób przygotowania:
Matiasy z jogurtem, śmietaną i zielonym ogórkiem
Matiasy moczymy przez godzinę w zimnej wodzie, przekładamy na cedzak i odsączamy z wody.
W międzyczasie cebulę i czosnek obieramy z łusek, kroimy w kosteczkę.
Ogórka myjemy i wycieramy ściereczką, kroimy w kosteczkę.
Rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki.
Składniki na sos wkładamy do miseczki i mieszamy. Matiasa kroimy na mniejsze kawałki. Pokrojone rzodkiewki przekładamy na talerz, układamy obwódkę. Następnie układamy naprzemiennie w rzędach matiasy, pokrojony ogórek, sos, cebulę z czosnkiem do wyczerpania składników. Posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.
W międzyczasie cebulę i czosnek obieramy z łusek, kroimy w kosteczkę.
Ogórka myjemy i wycieramy ściereczką, kroimy w kosteczkę.
Rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki.
Składniki na sos wkładamy do miseczki i mieszamy. Matiasa kroimy na mniejsze kawałki. Pokrojone rzodkiewki przekładamy na talerz, układamy obwódkę. Następnie układamy naprzemiennie w rzędach matiasy, pokrojony ogórek, sos, cebulę z czosnkiem do wyczerpania składników. Posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.