Sposób przygotowania:
Matiasy ze smażoną papryką i cebulą
Matiasy wkładamy do zimnej wody i moczymy przez około 1,5 godziny. W międzyczasie śmietanę mieszamy miodem, przyprawami i pokrojonym koperkiem. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w półplasterki. Czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Paprykę dokładnie myjemy i osuszamy z wody papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy pokrojone warzywa, odstawiamy do ostudzenia.
Matiasy osuszamy z wody na papierowym ręczniku, kroimy na nie duże kawałki.
W salaterce układamy warstwy :
2 łyżki sosu, 2 łyżki przesmażonych warzyw, 1/2 matiasów, 1 łyżka sosu, 2 łyżki przesmażonych warzyw, reszta matiasów, reszta sosu, przesmażone warzywa. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1 godzinę.
Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy pokrojone warzywa, odstawiamy do ostudzenia.
Matiasy osuszamy z wody na papierowym ręczniku, kroimy na nie duże kawałki.
W salaterce układamy warstwy :
2 łyżki sosu, 2 łyżki przesmażonych warzyw, 1/2 matiasów, 1 łyżka sosu, 2 łyżki przesmażonych warzyw, reszta matiasów, reszta sosu, przesmażone warzywa. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1 godzinę.