kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Matiasy ze smażoną papryką i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna rybka z ze smażonymi warzywami w sosie śmietanowym. Polecam do obiadu z ziemniaczkami lub na kolacje z pieczywem.

Matiasy ze smażoną papryką i cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Matiasy ze smażoną papryką i cebulą

 

Sposób przygotowania:

Matiasy ze smażoną papryką i cebulą
Matiasy wkładamy do zimnej wody i moczymy przez około 1,5 godziny. W międzyczasie śmietanę mieszamy miodem, przyprawami i pokrojonym koperkiem. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w półplasterki. Czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Paprykę dokładnie myjemy i osuszamy z wody papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy pokrojone warzywa, odstawiamy do ostudzenia.

Matiasy osuszamy z wody na papierowym ręczniku, kroimy na nie duże kawałki.

W salaterce układamy warstwy :

2 łyżki sosu, 2 łyżki przesmażonych warzyw, 1/2 matiasów, 1 łyżka sosu, 2 łyżki przesmażonych warzyw, reszta matiasów, reszta sosu, przesmażone warzywa. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1 godzinę.
Matiasy ze smażoną papryką i cebulą
W miseczce łączymy wszystkie skłądniki na sos.
Matiasy ze smażoną papryką i cebulą
Pokrojone warzywa smażymy na rozgrzanym oleju.
Matiasy ze smażoną papryką i cebulą
Odsączone z wody matiasy kroimy na małe kawałki.
Matiasy ze smażoną papryką i cebulą
W salaterce układamy kolejne warstwy matiasów,warzyw i sosu.