2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Matjasy na grzankach z selera

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Śledzie to nie tylko sałatka, czy propozycja w oleju, pole do popisu jest duże, podane na grzankach z selera w panierce z parmezanem kleksem borówki i odrobiny majonezu tworzy wspaniałą przystawkę także na świąteczny stół. Smakuje wybornie!

Matjasy na grzankach z selera

Składniki:

Matjasy na grzankach z selera

 

  • 3 matiasy w zalewie octowej
  • 1 duży seler
  • 50 g startego drobniutko parmezanu
  • 1 jajko
  • 1łyżeczka octu
  • mąka pszenna do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • masło lub olej do smażenia
  • 6 łyżeczek konfitury z borówki
  • 1 łyżka majonezu
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Matjasy na grzankach z selera

ETAP 1:

Matjasy na grzankach z selera
ugotowany seler w panierce smażymy na oliwie

Seler obieramy, płuczemy, kroimy na półcentymetrowe plastry, wkładamy do osolonego wrzątku z dodatkiem łyżeczki octu i gotujemy około 15 minut, odcedzamy, okrągłą foremką wycinamy z nich jednakowe kółka, obtaczamy w mace pszennej, rozkłóconym jajku, oraz bułce wymieszanej z drobno tartym parmezanem, smażymy na rozgrzanej oliwie na złocisto.
Osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.

ETAP 2:

Matjasy na grzankach z selera
śledziki osaczone z marynaty kroimy wzdłuż na połowę

Filety śledziowe przecinamy wzdłuż na środku , paski fileta rolujemy,

ETAP 3:

Matjasy na grzankach z selera
śledzie układamy na zimnych selerach dekorujemy i podajemy

układamy na wystudzonym selerze, w środek dajemy po łyżeczce konfitury borówkowej oraz po kleksie majonezu, dekorujemy natką pietruszki i podajemy.
Smacznego!


Tagi:

seler