Sposób przygotowania:
matjasy na ziemniakach podane
Matjasy namoczyć w zimnej wodzie, po tym czasie wymienić wodę i namaczać kolejną godzinę z dodatkiem octu i cukru ( pół szklanki octu na 2 litry). Po tym czasie ryby wyjąć, osączyć i pokroić na kawałki.
Cebule obrac i pokroić w talarki, dodać śmietanę oraz pokrojone matjasy. Doprawić śmietaną, solą i pieprzem, i odstawic do lodówki na około godzinę. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i pokroić w plastry. Ułożyc wokół półmiska lub dużego talerze, a na środku ułożyć sałatkę z matjasów.
Cebule obrac i pokroić w talarki, dodać śmietanę oraz pokrojone matjasy. Doprawić śmietaną, solą i pieprzem, i odstawic do lodówki na około godzinę. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i pokroić w plastry. Ułożyc wokół półmiska lub dużego talerze, a na środku ułożyć sałatkę z matjasów.