reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Matjasy w musztrdzie i curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tym razem inna wersja śledzików - mój przepis, a raczej wariacja na temat śledzia w musztardzie.

Matjasy  w musztrdzie i curry Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Matjasy w musztrdzie i curry

 

  • 5 płatów matjasa

 

  • 1 czerwona cebula

 

  • 6-7 pieczarek marynowanych 1 łyżka śmietany 18%

 

  • 2 łyżki majonezu

 

  • 2 łyżki musztardy - najlepiej ulubionej , u mnie kielecka

 

  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego

 

  • 2 łyżki zielonej pietruszki

 

  • 1/3 łyżka curry

 

Sposób przygotowania:

Matjasy w musztrdzie i curry
Matiasy moczymy przez noc- wodę zlewamy, a śledzia kroimy w centymetrowe paseczki. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a pieczarki na 4 -8 części w zależności od wielkości grzybków i naszych upodobań ( kroiłam na ćwiartki) Mieszamy majonez z musztardą, olejem i śmietaną, dodajemy śledzia i cebulę. Dodajemy przyprawy. Tak przygotowane matiasy zamykamy szczelnie w pojemniku lub słoiku i wstawiamy do lodówki na minimum 2 dni
Matjasy  w musztrdzie i curry
Mieszamy majonez z musztardą, olejem i śmietaną.
Matjasy  w musztrdzie i curry
Mieszamy majonez z musztardą, olejem i śmietaną, dodajemy śledzia i cebulęEtap 2