SUPERPRZEPIS

Mazurek cytrynowo-szafranowy

  • 2
  • Kniejson
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Mazurek cytrynowo-szafranowy Więcej zdjęć (5)

Mazurek cytrynowy bardzo przypadł mi do gustu ponieważ nie jest aż tak słodki jak mazurek kajmakowy.

Składniki:

Mazurek cytrynowo-szafranowy

 

  • 200g mąki
  • 125g masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • KREM CYTRYNOWO-SZAFRANOWY:
  • 60g masła
  • 120g cukru
  • 2 jajka
  • sok z 2 cytryn
  • skórka z jednej cytryny
  • szczypta szafranu
  • MASA MARCEPANOWA:
  • 200g marcepany
  • 1 białko

Sposób przygotowania:

Mazurek cytrynowo-szafranowy
Z mąki, masła, żółtek i cukru zagnieć ciasto kruche i odstaw je na godzinę do lodówki. Marcepan w temperaturze pokojowej utrzyj z białkiem na gładką masę, schłodzone ciasto kruche rozwałkuj i wytnij z niego prostokąt 30x20cm. Masę marcepanową przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij ją na krawędzie ciasta, spód mazurkowy piecz w 170stop przez 20min . Do metalowej miski włóż masło, cukier, sok i skórkę z cytryny oraz szafran, miskę ustaw na garnku z wrzącą wodą, kiedy wszystko się połączy powoli dolewaj rozmącone jajka, podgrzewaj do zgęstnięcia. gotowy krem przelej przez sito i wyłóż na ciasto, udekoruj wedle uznania.
Mazurek cytrynowo-szafranowy
Schłodzone ciasto rozwałkuj i wytnij z niego prostokąt.
Mazurek cytrynowo-szafranowy
Na krawędzie ciasta wyciśnij masę marcepanową.
Mazurek cytrynowo-szafranowy
Ciasto piecz w 170stop przez 20min a potem ostudź.
Mazurek cytrynowo-szafranowy
Na schłodzone ciasto wylej krem cytrynowo-szafranowy.