paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Mazurek cytrynowo- kajmakowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mazurek o kruchym cytrynowym spodzie za sprawą skórki i soku z cytryny z masą kajmakową z mleka tłustego i cukru oraz masła.

Mazurek cytrynowo- kajmakowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mazurek cytrynowo- kajmakowy

 

  • żółtko 2 szt
  • skórka z cytryny otarta z 1 szt
  • cukier 1/2 szkl
  • mąka 1 szkl
  • masło 150 g

 

  • masa kajmakowa:

 

Sposób przygotowania:

Mazurek cytrynowo- kajmakowy
W misce wymieszać cukier z żółtkami i skórką otartą z cytryny, wsypać mąkę i dodać masło wyrobić ciasto. Na pół godziny włożyć do lodówki. Następnie rozwałkować na kształt jajka ( brzegi można zrobić wyższe). Ciasto upiec w temp. 170 stopni na zloty kolor i wystudzić. W rondlu wymieszać cukier z mlekiem i gotować na małym ogniu tak długo aż powstanie gęsta masa o karmelowym kolorze ( od czasu do czasu zamieszać). Do masy dodać masło i zmiksować aby składniki się połączyły. Masę kajmakową wylać na ciasto. Dowolnie dekorować.
Mazurek cytrynowo- kajmakowy
W misce wymieszać cukier z żółtkami i skórką otartą z cytryny, wsypać mąkę i dodać masło wyrobić ciasto.
Mazurek cytrynowo- kajmakowy
Następnie rozwałkować na kształt jajka ( brzegi można zrobić wyższe). Ciasto upiec w temp. 170 stopni na zloty kolor i wystudzić.
Mazurek cytrynowo- kajmakowy
Do masy dodać masło i zmiksować aby składniki się połączyły.
Mazurek cytrynowo- kajmakowy
Masę kajmakową wylać na ciasto. Dowolnie dekorować.

Tagi:

mazurek